Skip to main content

& SKAPAR

IDENTITET

KONCEPT & IDENTITET

Ett företags identitet är avgörande för dess igenkänning,

en ledande faktor för dennes framgång eller misslyckande. Därför är det otroligt viktigt att utmärka sig på ett så individuellt och unikt sätt för att skapa igenkänning oavsett om man tänker etablera sig regionalt eller globalt. Att ta fram ett koncept är att utveckla fram en idé, en föreställning eller en teori. Inom arkitekturen beskriver vi koncept som ett tillvägagångsätt till självaste designen och slutprodukten.

Tänker vi med de arkitektoniska definierade tankeenheterna så startar idén alltid som något abstrakta och utvecklas under processen gång till något mer definierat och handfast. Designen växer allteftersom och ofta tar sin egen väg för att leda arkitekten till det självfallna resultatet. Formsättet man arbetar med, är en form där det icke-fysiska designproblemet översätts till den fysiska byggprodukten. Medelst den utvecklingen idéen går igenom, stöter den mot olika problematiska och svårprocessande lösningar, detta ger idén en ännu mer naturlig förbättring till ett starkare och mer självklart resultat och vad kommer att kallas konceptet.

LIBA BRÖD / LIBA CAFÉ,

kom med den genialiska idén om att starta en franchising för deras café och därmed ville ha hjälp med ett koncept som skulle kunna appliceras på det nya utseendet, ett koncept unikt för just dem. Idéutkastet skulle vara funktionell och därmed fungera på både avskilda byggnader som i lokaler mitt i city eller lite mindre fristående food court i ett shoppingcenter.

Då vi redan vid utformning av exteriören hade ett radikalt tillvägagångsätt som skulle göra Café Liba enastående och ensam om sin perception så kunde vi lätt plocka upp den röda tråden och fortsätta därifrån. Eftersom mönstret i fasaden stod för en stor del av deras identitet så var det självklart att även den kommer få ta del av franchising uppslaget. Genom att fasaden på lokalerna där Cafét kommer att förläggas, kläs med den perforerande mässingsplåten och illumineras med dolda ljuskällor, kommer Café Liba att upptäckas redan från fjärran.

Tankar och förställningar kring identiteten som skulle flöda från utsidan in var sedan tidigare etablerad i cafét via terrazzo golvet med mässingfogen. Därmed tog vi an uppdraget och jobbade fram ett koncept som skulle gå i samma linje med exteriören.

Då beställaren utryckte sin önskan om att cafét måste kännas orientalisk och ha doften av Libanon i sig så valde vi att göra en fusion av både det nordiska och det orientaliska i konceptet. Som exempel på detta, istället för att göra den traditionella stenugnen så blev den nordiska kakelugnen ett mer givet val.

Kaklet däremot kunde ha ett orientaliskt mönster och påminna om medelhavet och det orientala. Serveringsdisken, bestod av slät plåt i mässing för att gå ihop med det exteriöra som via sin Z-formade utseende skulle omsluta halva diskytan för att senare falla lutande mot golvet och vika sig ur med terrazzo golvet.

SERVERINGSDELEN,

av cafét skulle ha traditionella libanesiska möbler, möbler som påminner om strandcaféerna och de trånga gatu-caféerna från 40 talets Libanon, till detta smyckas center-väggen av en traditionell bänk som påminner om det rustika från Libanons kulturarv. Fler hundra år traditionellt möblemang där man föredrog att skapa långa längsgående bänkar eller soffor mot rummets alla fyra väggar. Till dessa kom dynor och flertalet kuddar, oftast runda och ovala som man kunde luta sig mot.

De traditionella kulörerna är den mörkröda nästan blodröda men även väldigt skiftande med färgpaletter med starka och glada färger som gul, röd, blå etcetera. Till dessa möbler pendlades armaturer av libanesisk design. The Weave Lamp tillverkade av en libanesisk armaturdesigner Nasif Francis. En kombination av bok och korg ger en naturlig och klassisk känsla, vilket gör den till ett viktigt tillbehör för helheten av rummet och kaffe identiteten.

VÄXTVÄGGEN

Det sista och som inte alls var det minsta var den stora växtväggen över den rationella väggen. Som skulle inte bara vara en vanlig växtvägg men även signaturen momentan för Café Liba. Här fick man återigen gå tillbaka till vad Liba Bröd, som är moder för Café Liba tillverkar, och det är det Libanesiska tunnbrödet.

Med detta i åtanke och med många idékoncept landade vi på gaveln som signum för Café Liba. Härmed föddes gavelväggen fram ihop med växtväggen där gavlarna utgjorde namnet Café Liba omringat av frodiga växtligheter som påminner om Libanons frodiga och gröna berg.